Aan het oog

Foto-expositie Gemeente Bibliotheek Zwolle
3 t/m 30 september 2007

Van 3 t/m 30 september 2007 exposeert fotograaf David Verwer in de gemeentebibliotheek van Zwolle. In de centrale hal op de begane grond verschijnen 15 foto’s onder de naam ‘Aan het Oog’. Het onderliggende thema van de serie is ‘Natuurverschijnselen’. Op zaterdag 15 september zal de maker een toelichting geven voor het publiek. “Zo krijgt iedereen een interactief kijkje in de keuken van mijn beelden.” De foto’s zijn voor het eerst te zien tijdens deze expositie in de bibliotheek. 

Verwondering over het leven en de wereld om hem heen vormt voor David Verwer een sterke drijfveer en bron van inspiratie om met fotografie bezig te zijn! “Het liefst maak ik iedereen steeds enthousiast deelgenoot van de beelden die aan me voorbij komen. Natuur geeft mij oneindig veel inspiratie en rust, maar portretten van mensen zijn ook heel boeiend.”

Fotograferen is voor David een manier van onthaasten en het herontdekken van schoonheid. De fotografen Eva Besnyö en Manuel Alvarez Bravo zijn grote voorbeelden voor hem, evenals Henri Cartier Bresson en de hedendaagse fotografe Rineke Dijkstra.

“Visioenen uit het hier en nu”

"Stromen aan beelden komen dagelijks bij jou en mij op het netvlies. Tijdens het fotograferen probeer ik me opnieuw bewust te zijn van deze beelden. Dit resulteert in een nieuwe gewaarwording van de waanzinnige structuren en kleuren uit de natuur. Het vluchtig consumeren van de werkelijkheid gaat dan over in de verrassing van beelden in het hier en nu. Foto’s die me niet meer loslaten en groeien aan betekenis.

Ik zoek deze natuurstillevens nooit op, maar in plaats daarvan verschijnen ze spontaan Aan het Oog. Ik weet bij dit soort beelden zelden van tevoren wanneer ik ze zal ‘ontmoeten’. Misschien zoeken de beelden mijn camera wel op om trots hun ‘nieuwe outfit’ te tonen.

Ook vraag ik me vaak af, welke wereld er achter mijn beelden schuilgaat. In deze serie vormen water, mineralen en planten de fysieke ingrediënten. Zij zijn belangrijke schakels van ons ecosysteem. Maar welke reis maakt deze materie door de jaren heen? En welke kracht houdt het onophoudelijk in beweging om de gedaanteverwisselingen op gang te houden?”

> Wat schreef weblog Zwolle hierover