
Ethiopië: een wereld ontluikt
Foto-expositie Centrale Bibliotheek Apeldoorn
Januari 2010

De hele maand januari exposeert fotograaf David Verwer met “Ethiopië: een wereld ontluikt” in CODA, Centrale Bibliotheek Apeldoorn. Uit de foto’s blijkt hoezeer Verwer de cultuur, natuur en Ethiopische Orthodoxe traditie beleefd en gezien heeft tijdens zijn reis door Ethiopië (in 2007). Samen met zijn vriendin trok hij vier weken door dit land en hield onderweg een dagboek bij.
Reisdagboek
Ethiopië is groot, wild, kleurrijk en bergachtig en ligt in de hoorn van Afrika. Het kenmerkt zich door trotse mensen, eigenheid, uitstekende marathonlopers en een lange geschiedenis. Veel archeologische tekenen wijzen er ook op dat het ontstaan van de mensheid in deze regio van Afrika begon. Geen wonder dat Verwer hierdoor werd aangetrokken. Speciale momenten legt hij vast met zijn camera, maar ook in zijn reisdagboek dat is toegevoegd aan zijn foto-expositie in CODA. Een dagboekfragment: “Na anderhalf uur rijden zijn we bij een pottenbakster, lid van de Dorze-stam. In een tuin voor haar huis maakt ze met de hand een degelijke kruik en zowel haar handen als voeten komen hierbij van pas. In vijftien minuten heeft ze een grote kruik gemaakt, zonder draaischijf of andere hulpmiddelen. In de schaduw van een boom bewaart ze een voorraad van de zachte, rode klei, veilig opgeborgen in grote kruiken. Diep onder de indruk van haar vakmanschap bedanken we haar en rijden weer verder door dit heuvelachtige landschap.”
Bijzonder
Voorbeelden van eigenheid vormen taal en schrift die nergens anders wordt gesproken en geschreven of de bijzondere dans – en muziek cultuur. Ook het meest gebruikte graan van het land (Teff) gebakken tot licht zure Injerra pannenkoek, is absoluut uniek te noemen. Door de eeuwen heen waren er verschillende koningen, westerse machthebbers hebben hier echter nooit echt voet aan de grond gekregen. Ja, ook Italië gaf het na een paar jaar op om er zijn kolonie van te maken.