Toekomst wordt heden in het Permanent Future Lab

Theta 360 camera | Foto: Michiel Ton

Theta 360 camera | Foto: Michiel Ton

Dé proeftuin voor de nieuwste techniek
- In gesprek met initiatiefnemer Jurjen de Vries

Een 3D-print maken van het nieuwe Vredenburg, de weersverwachting bekijken met een Google Glass of een webinar presenteren vanuit een Google Hangout Studio… Vanaf 15 oktober is het mogelijk, want dan opent het Permanent Future Lab (PFLab) haar deuren in hartje Utrecht. In het PFLab kan iedereen exclusieve staaltjes moderne techniek ontdekken, uitproberen, ervaringen delen en samen aan nieuwe toepassingen werken. Hoe mooi is dat?

Forward to the future

Op een heldere septembermiddag bij Seats2Meet International spreek ik Jurjen over zijn initiatief: “Werken aan technische vernieuwing is mijn passie en met het PFLab gaan we krachten bundelen. Ik verwacht dat daar mooie, zinvolle ontdekkingen uit voort gaan vloeien.”  

In de loop van ons gesprek scant hij af en toe kort een nieuwe e-mail op zijn smartwatch of berichtjes op zijn smartphone. In afgewogen woorden vertelt hij vervolgens voor wie het PFlab bedoeld is: “Kinderen zijn het meest welkom bij ons PFLab, bij wijze van spreken. Mensen die met een open blik naar de wereld kijken, ‘out of the box’ denken en creatief zoeken naar nieuwe toepassingen.”
Deze proeftuin is er voor ondernemers, studenten, experts en overige geïnteresseerden.

Maar het lab biedt niet alleen een mooie plek voor ontdekkers en mensen die gewoon even willen snuffelen; het biedt ook een proeftuin of podium voor bedrijven. Jurjen licht toe: “Mensen kunnen de nieuwste technische producten ervaren en eventuele verbeterpunten aanwijzen. Daar kunnen allerlei organisaties weer hun voordeel mee doen.”  

Sharingweek

“Het PFLab is geen showroom, maar een laboratorium en proeftuin voor experiment en ervaring. Ja, het lab is er voor iedereen die met passie wil vernieuwen en anderen hierin wil betrekken!” Het PFLab is er dus niet alleen voor experts en producenten van slimme techniek. Het is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar de nieuwste techniek met interessante toepassingen. Vervolgens kan je techniek en ervaringen delen en door ontwikkelen.

Omdat het PFLab een geweldig voorbeeld is van de deeleconomie, is de feestelijke opening tijdens de afsluiting van de Sharingweek bij Seats2Meet Utrecht.

The future is now

Seats2Meet faciliteert en investeert mede in het project. Initiatiefnemers en deelnemers dragen het project. Jurjen werkt nu met drie andere enthousiastelingen aan de uitwerking van het PFLab. Tot nu toe zijn dat Vincent Ariëns, Ronald van den Hoff & Samir Lahiri. Daarnaast geven vele andere betrokkenen nu al hun bijdrage.
Voor wie denkt dat dit allemaal prille toekomstmuziek is, kom woensdag 15 oktober naar de opening, want: the future is now! 

David Verwer
Co-worker PFLab & fotograaf